Versie update 10 mei 2023

  Invoicing systeem

  We hebben voor betaalde afspraken invoicing toegevoegd aan Webcamconsult. Hierdoor heeft u de mogelijkheid automatisch een factuur te sturen naar de patiënt zodra deze betaald heeft voor het consult.

  Sneller

  We hebben Webcamconsult een update gegeven waardoor de prestaties van het systeem omhoog gaan en de applicatie sneller wordt.
  Ook hebben we zogenaamde 'workers' toegevoegd. Dit betekent dat we in de toekomst steeds meer asynchrone taken kunnen uitvoeren

  Automatisch afsluiten van afspraken

  We hebben een script toegevoegd dat ervoor zorgt dat consulten die niet (goed) zijn afgesloten, alsnog automatisch worden gesloten. Dit betekent dat als een consult ouder is dan 6 uur, en 3 uur niets meer is gebeurd, het systeem deze automatisch zal afsluiten en uw spreekkamer klaar is voor een volgend consult.

  Versie update 18 februari 2023

  Webcamconsult introduceert  twee nieuwe functies: Twee-factor-authenticatie en Single Sign on (SSO). Deze functies worden actief zodra u deze activeert. Deze functies worden geïntroduceerd om de veiligheid van uw gegevens en applicatie te waarborgen. Verder willen we u erop wijzen dat het mogelijk is een eigen testomgeving op te zetten. 

   

  Versie update 31 oktober 2022

  Chatten en appen via Webcamconsult en de introductie van de cliënt-app

   

  Met deze update komt uitgebreide chat functionaliteit beschikbaar. We raken er steeds meer gewend aan dat we continu kunnen chatten en appen. Met name patiënten die langdurige zorg vragen, voelen de behoefte om eenvoudig hun behandelaar te raadplegen via chat. Webcamconsult heeft in aanvulling op de videoconsulten een beveiligde chatdienst ontwikkeld, zodat patiënten en behandelaren met elkaar in contact kunnen blijven tijdens het zorgtraject. Spraakballon los blauw Als de doorlopende chat voor een organisatie is ingeschakeld, krijgen patiënten die worden uitgenodigd voor een webcamconsultafspraak ook de mogelijkheid om doorlopend te chatten met de behandelaar. Behandelaren kunnen ook andere patiënten toegang geven tot een veilig chatkanaal. Spraakballon los blauw Alleen geautoriseerde medewerkers hebben toegang tot het berichtenverkeer tussen behandelaar en patiënt. Ook assistenten kunnen de berichten lezen en beantwoorden (indien geautoriseerd). De kosten voor deze functionaliteit zijn inbegrepen bij de abonnementsprijs. U bepaalt zelf of u gebruik wenst te maken van deze functionaliteit. Direct aan de slag met de nieuwe chatfunctionaliteit? Dan vindt u bijgaand de handleiding en aanvullende informatie om u te ondersteunen bij de ingebruikname. Wenst u geen te gebruik maken van deze handige aanvulling binnen het Webcamconsult platform, dan hoeft u niets te doen.

  Nieuwe cliënt-app


  Bij de doorontwikkeling van het Webcamconsult platform wordt ook een nieuwe client-app gereleased. Hierbij hebben wij er nadrukkelijk op gelet dat iedereen gebruik moet kunnen maken van de chat-mogelijk. Ook de minder digitaal vaardige doelgroep. De app is te downloaden in de Google Play Store (voor Android) en in de App Store (voor IOS/iPhone). Binnen de cliënt-app is naast de nieuwe chat-mogelijkheid het ook mogelijk om geboekte afspraken te zien. Patiëntenportaal bij gebruik in de browser Als uw patiënt liever in een browser chat, kunt u deze verwijzen naar een eigen beveiligde pagina. Hier vindt de patiënt ook de ingeplande Webcamconsult afspraken. Afhankelijk van uw overeenkomst met Webcamconsult, kunt u alle gegevens via onze API ook integreren in uw bestaande patiëntenomgeving
  De app is aangeboden aan de verschillende stores. Zodra de app te downloden is, plaatsen we dedonwloadlinks op de website.

  Overige optimalisaties Er zijn een aantal bugfixes en optimalisaties doorgevoerd, waaronder diverse beveiligingsupdates.

   

  Versie update 31 mei 2022

  Met deze update kunt u Webpagina's publiceren. Hoe en waarom u webpagina’s aanmaakt leest u hieronder. De update heeft geen invloed op het standaardproces. Als u de functionaliteit wilt gebruiken, moet u deze eerst instellen.

   

  Nog eenvoudiger een widget activeren


  U heeft waarschijnlijk al gehoord van online inloopspreekuur en online afspraken boeken via de widgets van Webcamconsult. Nu wordt dat nog eenvoudiger! Op het standaard template hebben we het inloopspreekuur, afspraken boeken al klaar staan in het Webcamconsult dashboard. U kunt zelf tot wel vier pagina’s publiceren.

  Een webpagina publiceren

  U kunt het standaard template naar wens aanpassen of een geheel nieuwe aanmaken. Alle standaardzaken zoals logo, kleuren, lettertypes kunt u aanpassen Zo maakt u een webpagina dat past binnen uw huisstijl.
  Het is mogelijk een hoofdpagina aan te maken en twee vervolgpagina’s. U bepaalt zelf of, wanneer en welke pagina u publiceert. Maak de pagina’s op maat door eigen teksten, foto’s of video toe te voegen.

  Wat staat er op het template van de webpagina?

  Op de voorbeeldpagina hebben we een aantal Webcamconsult functionaliteiten toegevoegd. We presenteren het inloopspreekuur en de online afspraken planner. Ter ondersteuning kunt u daarbij gebruik maken van een anamneseformulier en desgewenst een online betaalfunctie. Dankzij deze webpagina(‘s) wordt het opnemen van Webcamconsult op uw eigen website heel eenvoudig. U kunt uiteraard het webadres (URL) op allerhande manieren delen met uw patiënten, b.v. op uw visitekaartje of per e-mail.

  Biedt u bijvoorbeeld de mogelijkheid om online afspraken in te boeken? Behandelaren moeten hun beschikbaarheid aangeven; dat kan door te plannen in de dashboard agenda of de beschikbaarheid "aan te zetten" met de knop in de spreekkamer. Biedt u deze mogelijkheid niet, dan verwijdert u deze widget. Liever met lege pagina beginnen en uw eigen indeling en opbouw kiezen? In het preview venster ziet u direct hoe uw webpagina eruit komt te zien.

  Een van functies die Webcamconsult biedt is de mogelijkheid om direct online af te rekenen. U moet wel een account hebben bij tenminste een van de twee grootste betaalplatforms: Stripe of Paypal.

  Een eigen URL is inbegrepen

  U krijgt een eigen URL van Webcamconsult. In het Webcamconsult dashboard heeft u al een subdomein ingesteld. Onder het <uwsubdomein>.webcam.doctor worden uw eigen paginas zichtbaar op Internet. U kunt deze url gebruiken in al uw communicatie bv e-mail of adreskaartjes, maar ook als link in uw eigen website menu.

  Overige optimalisaties


  Er zijn een aantal bugfixes en optimalisaties doorgevoerd, waaronder diverse security updates.

   

  Versie update 17 februari 2022

  Naast beheer-technische, bug fixing en security updates zijn er enkele wijzigingen voor gebruikers, door nieuwe functionaliteit. Indien u deze niet actief gaat gebruiken verandert er niets voor uw proces.

   1. vragenlijsten

  Vanaf nu is het mogelijk om uw patiënten bij een uitnodiging voor een videoconsult een vragenlijst voor te leggen. Via menu-item 'Vragenlijsten' kunt u als organisatiebeheerder formulieren aanmaken, wijzigen en verwijderen. Voor deze formulieren zijn verschillende soorten velden beschikbaar, inclusief bijvoorbeeld het uploaden van afbeeldingen. Standaard stellen wij een uitgebreid anamneseformulier beschikbaar dat als template kan dienen. Bij het plannen van een afspraak kunt u kiezen welke vragenlijsten door de patiënt moeten worden ingevuld.

  Het is mogelijk een standaard e-mailtekst voor uitnodigingen te maken en hierin een dynamische link (placeholder) toe te voegen. Via deze link komt de patiënt op een patiëntportaal pagina. Hier kan de patiënt het door de behandelaar gevraagde formulier invullen. Indien dit meer dan een uur buiten de afspraaktijd valt dan wordt er ter beveiliging een button getoond om een pincode aan te vragen. Daarmee ontvangt de patiënt de pincode per e-mail waarmee men kan inloggen in het patiëntportaal en het formulier kan invullen.

  Kenmerken vragenlijsten

  Dashboard- menu Vragenlijsten

  • dynamische vragenlijst editor (menu 'Vragenlijsten')
  • vragenlijst onderdelen:
   • Titel, paragraaf, tekst area, select, datum, drop down selector, land, afbeelding
  • vragenlijst bewerken (editor)
  • vragenlijsten per afdeling
  • download vragenlijsten in pdf of txt formaat
  • vragenlijsten kopiëren/dupliceren
  • vragenlijsten previews
  • alle antwoorden hebben symmetrische encryptie (encrypted 'answer set')

  Dashboard- menu Afspraken, Cliënten, Wachtkamer, Spreekkamer

  • vragenlijst selectie mogelijkheid bij aanmaken afspraak
  • vragenlijst aankondiging in afspraak e-mail
  • vragenlijst inzichtelijk in verschillende schermen in de backend (cliënten, afspraken)
  • vragenlijst inzichtelijk vanuit de spreekkamer
  • status van vragenlijst in alle schermen (nieuw, begonnen, klaar)
  • default vragenlijst worden aangemaakt bij iedere organisatie
  • er wordt een log bijgehouden welke medewerkers de vragenlijst hebben ingezien. Deze log is te raadplegen door organisatiebeheer

   

  Patiëntportaal

  • er is nu een 'afspraken portaal' voor patiënt
  • deze is uiteraard encrypted, na-mailbaar, met tijdelijke pincode voor toegang tot het patientportaal
  • vragenlijsten zijn altijd beschikbaar via het portaal
  • overige afspraken zijn inzichtelijk via het portaal

   

  2. Real time vertaling en ondertiteling

  Real time vertalen en ondertitelen was al enige tijd in beta beschikbaar. De volgende uitbreidingen zijn toegevoegd om u nog beter van dienst te zijn:

  • Real time vertaling en ondertiteling is nu direct beschikbaar via de cc-button in de zwarte knoppenbalk onderin het videoconsult scherm. Hierbij kan de taal van de behandelaar en de patiënt worden ingesteld. 
  • De ondertitel functionaliteit is ook beschikbaar voor doven en slechthorenden. Ook hier kan iedere gewenste taal worden ingesteld en kan de persoon met gehoorproblemen het gesprek volgen door de real time ondertiteling in het videoconsult scherm.

   

  Aanvullende informatie en compatibiliteit:

  • Real time vertaling en ondertiteling werkt alleen als behandelaar en patiënt beiden Google Chrome gebruiken. Het Webcamconsult systeem checkt dit automatisch voor u. De vertaal en ondertitel functionaliteit bij andere browsers volgt mogelijk op een later moment.
  • Het is aan te bevelen om een headset te gebruiken, en het geluidsvolume hiervan (met name voor doven/slechthorenden) niet te hard te zetten. Het kan voorkomen dat zinnen dubbel vertaald worden indien het geluid via normale speakers wordt weergegeven.

   3. Start spreekkamer

   

  Bij het opstarten van de spreekkamerfunctie worden niet meer automatisch de instellingen aan de linkerkant getoond. Als voorheen wordt nu meteen de wachtkamer getoond waarbij de camera en microfoon worden ingeschakeld. U ziet een waarschuwing linksonder wanneer afwijkingen gesignaleerd worden.  Het instellingen scherm geeft u dan de mogelijkheid zaken aan te passen of de netwerkstatus te bekijken.

  Indien een videoconsult wordt gestart ziet u op het hoofdscherm van de spreekkamer de status van de sessie in opbouw.

   

   4.  Overige optimalisaties

  De volgende overige optimalisaties zijn doorgevoerd: 

  • In een lege spreekkamer is het nu ook mogelijk een gebruiker toe te voegen en een quick consult te beginnen

  • Log/rapport retentie naar 40 dagen (menu gebruik)

  • Session timer is nu 3 uur

  • Wachtkamermeldingen lopen vanzelf af om 23:55 uur

  • Picture in Picture functie in de spreekkamer

  • Nieuwe whiteboard functie (Pixelpaper), met auto login

  • Resolutie van het videoconsult is instelbaar

  • Knoppenbalk zichtbaar in full-screen scherm modus

   

  Intermediate version update November 20 2021

  Set webcam resolution
  The Webcamconsult system is continuously measuring the capacity of the internet connection of both practitioner and client(s) during consultations. It can happen that the image quality sometimes deteriorates and with a bad internet connection only audio remains.
  It is now desirable for a number of applications to receive higher resolution images, such as when a dermatologist wants to view a patient's affected skin. This is already possible by sending digital photos, but now it is also possible via the video image.

  The organization administrator can enable this option via the menu 'My Organization" - "Advanced Settings". If this option is enabled, the patient and/or practitioner can increase the resolution of their own during the session via "Settings" - "Hardware Settings" Of course, as long as the webcam can handle that higher resolution and there is a good internet connection.

  It is recommended to test 1 or 2 steps above 640x480 (most common) first, and not to try the highest setting immediately. Most webcams can't handle that, and then there won't be an image -- if the resolution is lowered again, the image will automatically reappear.

  Picture in Picture (PiP)
  It is possible to pin the webcam consultation within a smaller frame on the screen, so that the rest of the image on the monitor or laptop also remains visible. This gives you the opportunity to perform various actions during the consultation; such as, for example, browsing to another tab in the browser or opening another application, such as the EPD.
  PiP is particularly suitable for one-to-one conversations, and works on most current browsers.

  Background effects
  At the start of a consultation you can go directly to background settings via this button. You can then choose blur background or choose an image as background. You can also activate the last used setting immediately with one click.
  This option already existed (via settings) but is now directly accessible via the button bar.

  Intermediate version update October 1 2021

  Service Announcements
  The service announcements, or the functionality to display real-time messages in the waiting room, has been expanded. It is now also possible to display an announcement for departmental appointments. In addition, it is possible to set an expiration date for a service announcement. After this expiry date, the communication will still be saved, but will no longer be displayed. In addition, a button has been added to delete all announcements at once.

  Default e-mails
  Settings functionality of e-mails in relation to departments has been completely renewed. It is now possible to provide all departments with their e-mail templates with a few sets.
  These can be set and assigned dynamically. Each department can have its own e-mail set. But it is also possible to control multiple departments with a few sets.
  Finally, it is easy to search and filter on e-mail sets. These can also be easily created and deleted.
  We ensure that existing settings are automatically converted to the new system: the current settings per department are converted to e-mail sets and linked. Organization administrators should not notice this.

  Dutch documentation

  English documentation

  Version update July 16 2021

  It contains the following new functionalities and / or changes:

  1. Invitations and reminders now include SMS
  2. Expansion video settings, including the possibility to blur or replace the background
  3. Upgrade to Ruby on Rails 6 (update framework). Improved security and memory with the added advantage; more speed
  4. Update Webcamconsult iOS app is necessary!
  5. Error messages and API
  6. Specific points for administrators
  7. Specific points for developers

  We have compiled documentation for users explaining what changes in usage.

   

  1. Invitations and reminders

  Via SMS
  Add a text message reminder to a client or patient's appointment. He or she will then receive a notification of this appointment in time via text message. The message includes the link to the virtual waiting room, which can be accessed directly from the smartphone. This feature is optional (mail us for more info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
   

  2. Expansion video options and settings

  By monitoring the connections and increasing the setting options, the stability of the video connections has been further improved.
  At the start of a video consultation or video call appointment, the left side of the screen opens the possibility to set personal preferences:

  ● Selection option for webcam and microphone
  ● Image and sound control and a possibility to test the image of the practitioner

  During the start-up of a webcam consultation, the users are actively supported in setting up a webcam consultation.

  ● Check network speeds in real time
  ● Set the background of the virtual consultation room:

  • blurring of background
  • choose background image


  3. Update framework

  We have grown over the past year with tens of thousands of users (and millions of video call minutes). To keep this growth on track, an upgrade of our database was necessary.

  For the techies, the entire codebase is now based on the latest and most comprehensive major version of Rails. Our development and test environment has been running in Rails 6 for quite some time and our experiences with this are more than positive. We are convinced that the upgrade will Lees meer to support you and Webcamconsult solidly and reliably.
  In addition, an upgrade will take place to a new VM based on Ubuntu 20 (20.04). With these patches and upgrades we expect a faster, more robust and safer system.
   

  4. Webcamconsult iOS app update

  The Webcamconsult iOS app has been updated as well (now version 2.14). For most users, the update will be automatic. If the auto update function of Apple devices is disabled in your organization, you must manually update the Webcamconsult app  before July 16, 2021. The new version of the app also works in the current Webcamconsult environment. The old iOS pro app (version 2.13) will not work after July 16.
   

  5. Error messages and API

  We have made information transparent to users as much as possible . These are logs and error messages, which should enable you to find a solution better, or have it resolved by Webcamconsult.
  In addition, we have expanded and aligned our APIs for developers. A complete API for clients is now available.
   

  6. For administrators

  Specific logging and reporting.

  • Keep track of all events during the webcam consultation
  • Receive automatic suggestions for optimization
  • Mark erroneous appointments for "inspection"


  7. For developers

  Extension of API's.

  • Possibility to disable the standard e-mail function and replace it with your own e-mail system
  • A complete API is now also available for customers

  Intermediate update Webcamconsult February 1 2021

  New feature "Force start"
  We heard from some users that they encountered problems with the waiting room functionality. Clients / patients would end up in the waiting room via "start consultation" (in the email) but were subsequently not seen by the practitioner / doctor or the start button refused service, so that the consultation could not start. That is why we have developed an extra advanced setting in anticipation of the next version update, which can be found under "My organization" - "advanced settings":

  Force start appointments
  If the client does not appear in the waiting room, an appointment can be 'forced' to start with this button. The button is available in the gray tile (under the name of the patient / client) in the waiting room. The practitioner then starts the appointment without the client. If the client then clicks on the link or enters the waiting room, it is immediately forwarded to the active consultation room.

  The "force start" function also works in the latest version (2.10) of the iOS app for professionals,  available since Feb 10 2021

   

  Version update Webcamconsult August 28 2020

  It contains the following new functionalities and / or changes:

  1. Fixed translations of payment settings
  2. Usage graph based on reports
  3. Language related to browser language setting
  4. Calendar now clickable and draggable for appointments
  5. Appointments have configurable end time and duration
  6. Design update walk in widgets
  7. Design update booking widgets
  8. Update widget-wizards
  9. Drag own (mini) video picture when in session
  10. Realtime translations available in Chrome browser
  11. Realtime translations in subtitles and in  right section
  12. Default language added to payments
  13. Faster pre selection of clients for appointments
  14. Group consult - normal consult switch

  Version update Webcamconsult October 28 2019

  It contains the following new functionalities and / or changes:

  1. New languages ​​have been added: Italian and French. In total now 5 languages
  2. Expansion of online payment for consultations: in addition to Paypal and credit cards, the payment platform Stripe is now linked, whereby iDEAL, Bancontact, Sofort and Giropay have been added as payment methods. More payment methods will follow later. Please let us know what you need.
  3. Screen sharing and file sharing is now optional. I.e. organization administrator can disable this functionality in configuration.
  4. It is now possible to add an online evaluation form without the intervention of Webcamconsult. This becomes visible to the patient after the consultation.
  5. A new subscription has been added for independent freelancers with limited functionality at low price
  6. Real time translation. In beta test we offer the possibility to translate the conversation through subtitles during a consultation, adjustable to language consultant (e.g. doctor) and language client (or patient). For now only works on Chrome browser (Windows)
  7. A large number of small improvements

  Version update Webcamconsult May 11 2019

  A large number of small improvements have been introduced and a number that offer really new functions. A description of the most important changes or new functions for users:

  1. Repeat appointments: It is now possible to book repeat appointments, e.g. a consultation with patient x at 10 a.m. every Tuesday
  2. Enclose personal message and attachments: You can add a personal text above the standard text for each new appointment. You can also send attachments with the invitation email for an appointment, for example a pdf with information. You can add this when creating or changing an appointment.
  3. Patient / client can book appointments themselves: New booking widget: this makes it possible to show clients a booking agenda for each practitioner on your website or portal. In the same way as for example with booking .com for hotel reservations, patients / clients can book a consultation with the desired practitioner on the desired date and time. In the dashboard, the availability of each practitioner can be stored in a calendar (timeslots) and you can set how many consultations are possible per hour.
  4. Apple app no ​​longer needed for patients: Support video in Apple browsers (Safari) for iOS and OSx. It is no longer necessary for patients / clients to download and install the app from the Apple app store for a webcam consultation. In the dashboard under "my organization" you can enable Apple (iOS) users to be served via the web from now on. Basically the same as it had been done before for Android. It is recommended that practitioners use the app if they want to use iPhone or iPad because they can then receive notification push messages (sound and text) as a warning that someone is in the waiting room, for example.
  5. NB! You do need to check the texts of your appointment / invitation emails when you switch from app to web. It often says that clients / patients must download and install the app.
  1. Switch camera: For a mobile user it is now possible during a consultation to switch from camera, from "selfie" to front camera. This is useful, for example, if the patient or client wants to show something in his / her home.
  2. API expanded: An API has been available for a long time for integration with your own applications. This is now connected to full functionality of Webcamconsult, which means that if, for example, you send an appointment to Webcamconsult via the API, it will also be included in the appointment mails. This mail function is only activated on request to Webcamconsult.

  Version update Dec 1 2018

  1. Push messages in web browsers: Webpush has been added for  Android- and desktop browsers, i.e.. Webcamconsult status messages can appear in any browser. Up to now, these status messages were only available in mobile apps
  2. Brand new template! A new, advanced template is available for your digital consulting room. A full redesign with optimized screen usage and with added shared  tools like Google Docs and AWW Whiteboard. If you already use Webcamconsult you will need to switch to the new template. Use menu  'My organisation' and "Advanced settings" and find the checkbox for the new template. You can always switch back to the old template design. However,  to use shared tools you need the new template.
  3. E-mails: All e-mails (including extra users and quickconsult) are available for edit, and it is possible to set one default text set for all departments. When making appointments, you can now add 'custom' messages.

  Version update Sep 1 2018

  It involves a number of improvements related to bug reports and security rules. Most visible are:

  1. Login screen with security statement
  2. After logging in you see a message with date/time of last login
  3. More strict password rules
  4. More messaging
  5. Error messages are more clear now
  Webcamconsult BV gebruikt alleen technische en functionele cookies. En analytische cookies die geen inbreuk maken op uw privacy.